PROJEKTER VI HAR BIDRAGET TIL


Både sammen og hver for sig har vi været involveret i forskellige projekter, som alle har den gode historie som udgangspunkt.
Se et udvalg af vores seneste opgaver og aktiviteter herPressearbejde


Legetøjsbutikken Petit Monde 


Vinter 2020


Petit Monde ville gerne takke de lokale kunder for deres loyalitet overfor den lille legetøjsbutik i Nordre Frihavnsgade på Østerbro i København ved at begynde at bringe indkøb hjem til kunderne på en ladcykel, som Harry vs Larry har stillet til rådighed for butikken. 


Vi hjalp Petit Monde med at fortælle om den nye service, så Østerbro Avis fik øje på historien og bragte denne artikel.  

Radioprogram og podcast


Kraniebrud på Radio 4:
Om grænselandets mindretal


Vinter 2020


D. 16. december 2020 handlede programmet Kraniebrud på Radio 4 om genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 og de mindretal, som i 100 år har boet på begge sider af grænsen. Inde i programmet fortæller Tobias om sin forskning i det tyske mindretal og de forandringer, ungdommen var initiativtagere til. Programmet kan også høres som podcast her

Portrætinterview


Danmarks yngste borgmester: ”Jeg har en forpligtelse til at gøre andre unge kvinder modige”


Vinter 2020


Nina har interviewet Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, der som 25-årig blev valgt som Danmarks yngste borgmester nogen sinde. 


Interviewet handler bl.a. om forpligtelsen, ansvaret og mødet med skeptikerne, og det blev bragt i Femina i december 2020. Se mere her.

Portrætinterviews


Sognebladet


Vinter 2020/21Til Sognebladets første nummer i 2021 har vi talt med to aktive kirkegængere om nogle af livets store spørgsmål og deres forhold til troen og folkekirken.


Det blev til to lange, personlige portrætter og indbik i to meget forskellige menneskers liv om de samme emner.

Paneldebat


Copenhagen 35 years ago 


Efterår 2020


I 2020 fylder filmfestivalen MIX Copenhagen 35 år, og med sin spæde begyndelse i 1985 var MIX en af de første filmfestivaller af sin slags i verden.


I forbindelse med jubilæet var Tobias med i en paneldebat i Cinemateket i København, som handlede om LGBT+ i København for 35 år siden. En tid, der både bød på flere rettigheder og voksende tollerance, men også store udfordringer i form af AIDS og de glade 70'ere, som for alvor var ved at være forbi.

Artikel til webmagasin


Fremtidens turisme: Kommer vi igen til at rejse, som vi gjorde før?Efterår 2020


Nina har løbende skrevet for Nordea Invest magasinet - også i 2020, som kom til at handle rigtig meget om den ny coronavirus og de restriktioner, der har fulgt med.


Rejsebranchen har været særligt hårdt ramt, og Nina har talt med både Stena Line og TUI og med Center for fremtidsforskning, for at høre deres bud på fremtidens turisme. Se mere her.  

Historiske bygninger


Byggeselskab Mogens de Linde


Sommer/efterår 2020


Byggeselskab Mogens de Linde har i årtier renoveret en lang række bygninger, som rummer mange gode historier, og vi har gravet historierne om Karetmagergaarden, Sukkerhustoften og det tidligere Centralmejeriet i Aarhus frem.


Historierne byder både på tonsvis af sesamfrø, en tidligere statsminister i trykkerilære og mælk til de britiske tropper i Vesttyskland efter Anden Verdenskrig. Se mere her.


Foredrag


En forbilledlig genforening? 


Efterår 2020I anledning af 100-året for genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland har Tobias holdt et foredrag i Gl. Holte kirke. 


Foredraget handlede om de måder, genforeningen bliver forstået i dag, og om hvilke nuancer man ellers kan fremhæve i den historiske udvikling. 

Virksomhedshistorie til hjemmeside


Birthesminde


Sommer 2020


Mellem Holbæk og Roskilde - og helt ned til Isefjorden - ligger Birthesminde, som producerer og sælger svinekød af højeste kvalitet. På gården bor fire generationer sammen: Maria Bojsen og Kent Nielsen sammen med deres to drenge, Marias mor, onkel og mormor. 


Det er både en hyggelig og inspirerende oplevelse at besøge gården, og vi er meget glade for, at Maria og Kent valgte Historiko til at skrive teksten En familiehistorie om grise og Birthesminde. Vi har skrevet teksten i en kontekst af dansk mad- og slagterihistorie og på baggrund af et interview og research i familiens store arkiv. 

Jubilæumsskrift


Spejder Sport 75 år


Forår 2020


I 2020 er det 75 år siden, at hele Danmarks outdoor-butik blev grundlagt i 1945, og Historiko har været med til at grave historien om friluftslivets udvikling fra Anden Verdenskrigs afslutning til i dag frem.


Vi har skrevet om campingture på cykel med et lille spidstelt ved Lillebælt i 1950erne, vilde ekspeditioner i 1990erne og bålmad og lokale shelteroplevelser i dag. 

Presseklip


Hjem til gården


Vinter 2020 


Mens Danmark tog hul på fejringen af 100-året for Genforeningen, gik Weekendavisens Pernille Stensgaard på opdagelse i sin egen sønderjyske familiehistorie, og undervejs blev det  til en snak med Tobias fra Historiko om det tyske mindretal i Danmarks historie.


Det, der var en genforening for de fleste, var for nogle få en deling. Historien er altid forskellig afhængigt af vinklen.

Akademisk artikel i festskrift


Over Grænser: Tænk om en mægtig hånd ophævede naboskabet med Tydskland!!!


Sommer 2020


I anledning af Hans Schultz Hansens, Rigsarkivet, 60-års fødselsdag har Tobias sammen med prof. Steen Bo Frandsen, SDU, behandlet Kielerkanalens historie fra en anden vinkel end ingeniørkunst og skibstrafik.


Artiklen, publiceret i bogen Over Grænser, handler om glemte virkeligheder og forandringer i forskellig form, om nationale og internationale dagsordener og om (u)sammenhænge mellem hensigter og handlinger.


På baggrund af et stort og forskelligartet dansk, tysk og britisk arkivmateriale, viser artiklen, at historien ikke er alternativløs, og at ideer og fænomener kan få deres eget liv, uafhængigt eller endda i modstrid med deres oprindelige ophav.


Interview til podcast


‘Vild Historie’: Den danske nazilæge Carl Værnet ville kurere homoseksuelle med kunstig kirtel


Vinter 2020


Tobias blev interviewet af Simon Kratholm Ankjærgaard til en episode af podcasten Vild Historie. I programmet fortæller Tobias om opfattelserne af homoseksualitet i Danmark og Tyskland i 1930erne og 1940erne. Hør podcasten her

Portrætinterview


IDA PRAETORIUS: "MED HVER ROLLE KAN JEG SKRIVE ENDNU EN MÅDE AT DØ PÅ MIT CV"


Vinter 2020


Nina har interviewet to af dansk ballets 

hovednavne, Ida Praetorius og Anne Marie Vessel Schlüter, om det særlige kunsteriske venskab, der på tværs af generationer binder dem sammen. Interviewet blev forsidehistorien i magasinet IN. Se mere her

Arkivsøgning


Christine Jorgensen samlingen på
Det Kgl. Bibliotek i Købehavn


Vinter 2020Da Magnus-Hirschfeldt-Gesellschaft i Berlin skulle bruge informationer fra en samling på Det Kgl. Bibliotek i København, skaffede vi adgang til samlingen og gennemgik dokumenterne for forskeren i Berlin.


Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Acceptér